Aantal ondervoede jonge kinderen snel  gestegen door coronacrisis
09 november 2020 

Aantal ondervoede jonge kinderen snel gestegen door coronacrisis

Een kind dat lijdt aan ondervoeding speelt en lacht niet meer. Dat is vreselijk om te zien. Voor kinderen onder twee jaar oud is chronische ondervoeding de belangrijkste oorzaak van het achterblijven van de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Daarom vraag ik vandaag uw steun voor een kind als Pedro. Helpt u weer mee?

Pedro was in levensgevaar toen hij vanuit de Campo – een afgelegen gebied in het regenwoud – in onze gezondheidskliniek werd gebracht. Zijn 14 jaar oude broer had de verantwoordelijkheid gekregen over het gezin toen zijn vader op zoek ging naar werk in de houtkap. De moeder van het gezin was er al niet meer.

Pedro bleef alleen achter in de armoedige hut, onder de hoede van zijn broer.
Ze overleefden letterlijk van dag tot dag, zonder geld, zonder eten…

 Gezinnen die al in voor ons nauwelijks voor te stellen armoede leefden, hebben geen reserves meer over. Door het beperkte dieet van moeders is moedermelk vaak niet voldoende voedzaam. Als een kindje tijdens de zwangerschap en na de geboorte zo’n slechte start maakt, ontwikkelt het zich niet goed. Fysiek niet, maar ook verstandelijk niet. Het gevolg is dat de kleintjes nauwelijks weerstand hebben tegen de moeilijke leefomstandigheden van het tropische klimaat. Ze zijn vatbaar voor allerlei ziektes en aandoeningen.

In ons centrum worden ondervoede kinderen voor een half jaar in ons voedingsprogramma opgenomen. Dat betekent dat zij iedere maand een voedingspakket van ons ontvangen. Daarin zitten belangrijke voedingsmiddelen, maar ook voedingssupplementen die het beperkte menu aanvullen, zoals vitamines en mineralen.

Zo kunt u helpen:

Uw belangrijke bijdrage is in deze moeilijke tijd van de coronacrisis nog noodzakelijker geworden. Met uw gift voor een voedselpakket redt u het leven van een ondervoed kind dat in het afgelegen Amazonegebied van Bolivia woont.

Daarom vraag ik vandaag uw steun voor een kind als Pedro. Helpt u weer mee?

Esteban Niemira, projectcoördinator in Riberalta, vertelt: “Ons hulpprogramma ter bestrijding van ondervoeding zorgt ervoor dat jonge kinderen een betere start krijgen. Nog steeds is die hulp bijzonder hard nodig om kindersterfte en ander leed te voorkomen. In ons centrum nemen wij jaarlijks zo’n 450 tot 550 kinderen van onder de twee jaar op in ons voedingsprogramma.”

Nodig voor genoeg voedselpakketten in 2020: € 10.500

Iedere gift, groot of klein, die u maar kunt missen draagt hieraan bij. Heel hartelijk dank!

Stichting Amazone Kinderen geeft al meer dan 25 jaar kinderen in het geïsoleerde Boliviaanse Amazonegebied een hoopvolle toekomst. Met onderwijs, gezonde voeding en medische zorg.

Alvast hartelijk dank namens kleine Pedro!