Bisschop Casey maakt een tocht door de jungle
02 augustus 2017 

Bisschop Casey maakt een tocht door de jungle

“Gisteren keerde ik terug van een tocht van 10 dagen naar jungledorpen in het departement Pando. Ik maakte de reis in een Nissan pick-up truck en werd vergezeld door drie jongemannen: de chauffeur en zijn twee vrienden. De mannen hielden van vissen en vingen onderweg een paar flinke pintado’s, dat zijn meervallen.”

Ondanks zijn hoge leeftijd, hij is 82 jaar oud, ondernam de bisschop Casey deze 10-daagse reis door het Boliviaanse oerwoud om daar verschillende dorpen te bezoeken. “Naar de dorpelingen toegaan, met oude en jonge mensen spreken en hen bemoedigen, dat is wat ik het liefst doe,” vertelde hij ons. “Harder dan 60 km per uur konden we niet rijden, want de weg was hobbelig en stoffig, maar modder was erger geweest.”

De mannen hadden achterin de wagen dozen en pakketten met schoolmaterialen bij zich. Die waren bestemd voor 45 kleine dorpsschooltjes. Waar de mannen kwamen, deelden zij lesboeken, woordenboeken, leesboeken, landkaarten, globes en ja, ook voetballen uit. Zo’n dorpsschool is slechts een lokaal met een schoolbord en krijt. Omdat er doorgaans onvoldoende leerboeken zijn, schrijven de kinderen de lessen uit de leerboeken over in hun schriften.

Stichting Amazone Kinderen heeft met ongeveer € 500 bijgedragen aan de onderwijsmaterialen. Bisschop Casey: “Het is onze hoop, dat wij in de komende tijd 45 van deze dorpsscholen zo kunnen ondersteunen. Het is geen wonder dat het onderwijsniveau hier zo laag is. Helaas moet ik zeggen dat het in de meer stedelijke gebieden in het Boliviaanse Amazonegebied vaak niet veel beter is. Wij blijven ons dus inzetten voor het onderwijs. Ik ben onze vrienden in Nederland heel dankbaar voor hun hulp hierbij.

Na deze uitputtende tocht keerde bisschop Casey op maandagnacht om 3:30 uur terug in Riberalta. “Ik was erg moe, maar ik ben blij dat ik deze tocht heb kunnen maken. Mijn bezoeken aan de junglebevolking waren heel vreugdevol. Overal werd ik hartelijk en blij ontvangen. Dat deze lieve mensen en ik elkaar zo hebben kunnen bemoedigen, maakte mijn reis alleszins de moeite waard.”

Wilt u het werk van bisschop Casey ondersteunen met uw gift, klik dan hier.

Heel hartelijk dank voor uw steun!