Maestro en Casa: radio-onderwijs in de jungle
28 april 2022 

Maestro en Casa: radio-onderwijs in de jungle

In dorpen en gehuchten, daar waar oerwoudbewoners samenkomen, wordt gretig naar de radiolessen van Maestro en Casa geluisterd. De mensen hebben honger naar kennis. Hoe kunnen we onze leefomgeving beschermen, hoe fruit en groenten verbouwen, welke prijs kunnen we vragen voor ons producten? Hoe kunnen we opkomen voor onze belangen? Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen gezond opgroeien?

Op 11 verschillende locaties in de Boliviaanse jungle komen groepjes vrouwen en mannen bij elkaar om naar de lessen van Maestro en Casa te luisteren. De armoede in deze gehuchten is groot, maar de bewoners willen zich daaraan ontworstelen.

Leerkrachten

In Riberalta werken coördinator Marco Vaca en directeur Erwin Villar aan de ontwikkeling van basis- en middelbaar onderwijs. De lessen worden gegeven door 10 leerkrachten en zijn gericht op jongvolwassenen en ouderen die nooit onderwijs hebben gevolgd of die vroegtijdig school hebben verlaten.

Lezen en schrijven

Vroeger werden indianen te werk gesteld op plantages van grootgrondbezitters. Zij mochten niet naar school. Zo bleven zij afhankelijk. Nog steeds kunnen veel mannen en vrouwen niet lezen en schrijven, maar zij willen dat graag leren. Na het eerste basisjaar kunnen zij een tweede leerjaar volgen waarin zij meer leren over economie, handel, landbouwtechnieken en bescherming van het regenwoud.

Diploma

Het diploma dat zij na het tweede jaar kunnen behalen heet ‘bachiller’. Dit wordt door het Boliviaanse Ministerie van Onderwijs erkend. Zonder dit diploma tel je in Bolivia niet mee en kun je nergens terecht voor een baan.

Moeilijkheden

De plekken waar deelnemers van de lessen samenkomen bestaan meestal uit lokaaltjes zonder verlichting en met gebrek aan onderwijsmaterialen. De leerkrachten bezoeken regelmatig deze gemeenschappen, maar moeten daarvoor een lange, gevaarlijke reis met de motorfiets afleggen over onverharde, smalle paden door het dichtbegroeide regenwoud.

Wat gaan we in 2022 doen?

1. De 10 huidige leerkrachten opleiden met de juiste kennis en pedagogische hulpmiddelen die aansluiten bij de beleving van de inheemse bevolking: € 2.000.

2. Schoolmaterialen aanschaffen voor 200 deelnemers: € 8.000.

3. Klaslokalen in 12 gemeenschappen inrichten met schoolborden en meubilair: € 3.000.

4. Ieder jaar één nieuwe, veilige motorfiets aanschaffen: € 2.500.

5. Beschermende reiskleding voor 10 leerkrachten aanschaffen: € 1.500.


Totaal nodig voor Maestro en Casa in 2022: € 17.000

Klik hier voor onze doneerpagina om eenvoudig uw gift over te maken.

U doet toch ook mee? Alvast heel veel dank voor uw bijzondere hulp!

Wilt u meer lezen over ons werk in Bolivia, open dan hier onze nieuwsbrief Pando Report: Pando Report 2 - 2022 Thema: Maestro en Casa.