Vaart de Esperanza ook dit jaar weer 11 keer uit?
23 maart 2022 

Vaart de Esperanza ook dit jaar weer 11 keer uit?

Mijn naam is Mario Greselin. Ik ben projectcoördinator van Stichting Amazone Kinderen in Bolivia. In dit blog vertel ik u graag meer over onze Esperanza en over de vele volwassenen en kinderen die we gezondheidszorg brengen met deze bijzondere hospitaalboot… de enige medische zorg waarop ze elk jaar kunnen rekenen.

De nood is groot

De vorige keer dat de Esperanza de haven van Guayaramerin uitvoer, heb ik me bij de bemanning gevoegd om met eigen ogen te zien hoe groot de nood is onder de bijna vergeten bevolking in de jungle. En hoeveel goeds de arts en verpleegkundige op onze hospitaalboot voor hen doen. Hoeveel patiënten ze genezen. Hoeveel kinderen ze weer laten lachen.

Dat heb ik gezien in een inheems dorpje aan de Yata Rivier. De arts en de verpleegkundige hadden een centrale hut als behandelkamer ingericht. Er stond een lange rij mensen waaronder heel veel kinderen geduldig te wachten. De dokter vertelde me dat als gevolg van ondervoeding bijna ál die kinderen leden aan parasitaire darmkwalen en luchtweginfecties.

Op de hobbelende motorfiets?

Ik hoorde toen ook het verhaal van de zesjarige Joaquin. Het arme jongetje was gestruikeld en zeer ongelukkig terechtgekomen. Daarbij had hij zijn been op verschillende plaatsen gebroken. Zijn wanhopige ouders hadden geprobeerd het been met een staaf te spalken, maar dat hielp natuurlijk niet. Waarom ze hem niet naar een ziekenhuis hadden gebracht? Dat is uren reizen op een hobbelende motorfiets! Joaquin zou onderweg nog veel meer helse pijnen te verduren hebben.

Joaquin

En tóch besliste de dokter: Joaquin moet NU naar het ziekenhuis voor een operatie! Hij wist gelukkig een kleine vrachtwagen te regelen. Betaald door onze gulle donateurs want Joaquins ouders zijn erg arm. Heel voorzichtig werd het jongetje achterin gelegd. 6 lange uren duurde de reis naar het ziekenhuis. Net op tijd kwamen ze daar aan om het bot te laten zetten en de infectie met antibiotica te bestrijden.

Ziet u, daarom is het zo belangrijk dat de mensen op onze hospitaalboot ook dit jaar weer uitvaren om medische consulten uit te voeren, (tropische) ziekten te behandelen en, wanneer een operatieve ingreep nodig is, patiëntjes naar een ziekenhuis te vervoeren. Zoals elk jaar ook nu weer 11 keer.

Helpt u mee?

Wilt u ons daarbij helpen? Dat kan! Elke gift is welkom om medicijnen, medische materialen en brandstof voor de boot te kopen, of als bijdrage in de salarissen van de arts, de verpleegkundige en de schipper aan boord van de Esperanza.

Dank u wel!

Klik hier voor onze doneerpagina om eenvoudig uw gift over te maken.