Centro VELATACÚ

In ons werkgebied in Bolivia is ‘Velatacú’ een traditioneel begrip: het zijn de kinderen die  rond de tacú staan, een grote traditionele vijzel, om te proeven van het eten dat hun moeders en grootmoeders malen. Ons schoolmaaltijdenproject wil zo’n vijzel of pan zijn, waar arme kinderen voeding, genegenheid en onderwijs ontvangen. Een veilige plek waar zij kunnen groeien en hun dromen waarmaken.

Kinderen in de knel – Meer dan 4.000 kinderen telden de religieuze zusters van “Nuestra Senora de los Milagros” toen zij onderzoek deden naar de leefomstandigheden van inheemse families in de buitenwijken van Riberalta. Voor de allerarmsten vragen zij ons nu indringend om hulp.

Erbarmelijk – Het gaat om inheemse indianen en boeren, die in de loop van de tijd vanuit de jungle en het platteland naar de stad trokken om er een beter bestaan op te bouwen. Op de plek waar zij hun hutten bouwden, zijn geen voorzieningen zoals drinkwater en rioleringen. In deze erbarmelijke omstandigheden, met voedseltekort en vuile waterputten, worden hun kinderen ziek. Hun groei, zowel lichamelijk als verstandelijk, stagneert.

Eten en leren – Wat kunnen we het best doen om deze kinderen te helpen? De zusters hadden een goed idee. Zij richtten een zaal van hun pastorale centrum in als eetkamer en klaslokaal en nodigden de allerarmste kinderen uit. Ondervoed en schuw, maar getrokken door de geur van eten en de vriendelijkheid van de zusters, kwamen de eerste kinderen binnen.

Vertrouwen winnen – Langzaam maar zeker overwinnen kinderen hun onzekerheid en nemen zij deel aan het voedsel- en leerprogramma dat hen helpt om te groeien en zich te ontwikkelen. De dagelijkse maaltijd en het leer- en speelprogramma zorgen ervoor dat zij hun achterstand inhalen. Kijk eens naar die gezichtjes!

Samen met u – Het programma is gestart met een klein groepje kinderen, maar nu willen we het toegankelijk maken voor zeker 100 kinderen per dag. Daar hebben wij uw hulp voor nodig! Doet u mee? Kijk wat u kunt doen:

Doet u mee met een gift? Dat is fantastisch! Klik alstublieft op de doneerbutton hieronder.

Hartelijk dank voor uw hulp!


Delen:

26 april 2024

JIJ BENT NODIG!

Ja, jij bent nodig voor de bescherming van indianengemeenschappen.   We willen allemaal dat het Amazonegebied met de prachtige natuur…
18 april 2024

Caritas Pando: “Dank voor noodhulp!”

VERSLAG OVER STEUN AAN DE GETROFFEN GEZINNEN IN DE GEMEENTE COBIJA MET GENEESMIDDELENPAKKETTEN   Aan: Bisschop Eugenio Coter BISSCHOP VAN…
29 maart 2024

Actie ‘Bouw een boot!’

FOTOGALERIJ Samen zorgen we ervoor dat er snel een nieuwe hospitaalboot kan worden gebouwd. Deze vrienden bouwen in elk geval…

Geplaatst op 11 april 2023