Verantwoord telen in de jungle

Samen zorgen voor eten én voor de natuur!

Diep in de jungle van Bolivia ging in 2023 met steun van Stichting Amazone Kinderen een uniek landbouw-educatieproject van start. Niet alleen jongeren nemen deel, maar ook boeren en inheemse families uit de omgeving die nieuwe, verantwoorde technieken willen leren voor het behoud van de natuur en voor de productie van fruit, groente en hout waarmee zij hun gemeenschappen kunnen onderhouden.

Lessen in de natuur
Op het trainingsperceel, 49 km verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp, krijgen 36 jonge en oudere deelnemers les. Zij krijgen eerst klassikaal theorie en opdrachten in het educatieve centrum. Daarna gaan ze naar buiten en maken de bouwgrond vrij. Dan bakenen zij kweekvakken af om die vervolgens in te zaaien en te beplanten.

 

Deelnemers leren bomen kweken en gezonde groenten en fruit telen.

 

Na een dag leren en werken wordt er gezamenlijk gegeten.

Dit educatieve landbouwproject is een pilot in samenwerking met leerkrachten en coördinatoren van het CETHA Volwassenenonderwijs in Riberalta. Het is een nieuw project waarin Stichting Amazone Kinderen graag participeert omdat het de arme bevolking helpt ecologisch verantwoord (duurzaam) fruit-, groente- en boomsoorten te telen. Het project is bedoeld om de zelfredzaamheid en gezondheid van deelnemers te bevorderen en hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de natuur.

De kennis en vaardigheden die met dit nieuwe project worden opgedaan, zullen verder worden toegepast in het Amazonegebied en de tropische bossen van Bolivia, voor de gezondheid van de bevolking en het behoud flora en fauna. De kosten zijn nu nog laag, ongeveer € 3.000 per jaar. Aangezien het programma succesvol is en zal worden uitgebreid naar anderen delen van ons werkgebied, zullen de kosten hoger worden. Financiële steun van donateurs of fondsen komt dan zeker van pas!

Wilt u meer weten, neem dan contact op met onze Director Nederland, Monniek Leendertse via m.leendertse@amazonekinderen.nl, of maak gebruik van ons contactformulier.

Wilt u dit unieke landbouwproject (nu al) steunen met uw gift? Héél graag! Gebruik hiervoor de doneerbutton hieronder. Alvast hartelijk dank!


Delen:

11 juli 2024

Help Maricela genezen

Maricela van 12 jaar trok in november, toen de regentijd begon, met haar familie diep het oerwoud in om te…
27 juni 2024

UPDATE: Nieuwe hospitaalboot (1)

Kijk eens, wat wordt er hard gewerkt aan de wal van de Rio Mamoré in Bolivia! Wat is hier aan…
06 juni 2024

Ook jij bent nodig!

Ja, ook jij bent nodig voor de bescherming van de Amazone.   Het Amazonegebied met de prachtige natuur en haar…

Geplaatst op 25 juni 2024