Feest voor alle geslaagden!

CETHA – Alternatief Technisch en Sociaal-maatschappelijk Onderwijs 

Dit bijzondere onderwijs valt onder onze educatieve hulpprojecten. Kijk eens wat een feest het is als jonge mensen (soms ook ouderen) na hard studeren hun diploma’s krijgen uitgereikt! Het gaat gepaard met veel muziek en ceremonieel.

Naar school gaan en een opleiding volgen is in de Boliviaanse Amazone helemaal niet vanzelfsprekend. Deze jonge mensen hadden in hun jeugd geen enkele kans op onderwijs. Ze moesten op jonge leeftijd al werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Geld voor boeken of een schooluniform was er simpelweg niet.

Dankzij onze financiële steun kan het CETHA-onderwijs worden gegeven op verschillende locaties in Riberalta en Guayaramerin, en in dorpen en gehuchten op het platteland.

Deelnemers zijn vrouwen en mannen die zich willen ontwikkelen om zo een betere kans op de arbeidsmarkt te krijgen. Zij willen hun kinderen een betere start geven dan zij zelf hebben gehad. Bij CETHA leren zij alsnog lezen, schrijven en rekenen. Daarmee kunnen zij het basisonderwijsdiploma behalen, en daarna doorleren in het beroepsonderwijs. Denk aan landbouwtechnieken, textielbewerken (het naaien van kleding en linnengoed) en computerkunde op verschillende niveaus.

Er zijn vier teams van leraren die dagelijkse bezoeken afleggen in de stedelijke en landelijke gebieden om deelnemers les te geven en te ondersteunen. Dit zijn alle leslocaties:

 1. Comunidad Indígena Santa Elena del Genesguaya
 2. Comunidad Indígena Alto Ivón
 3. Comunidad 12 Octubre
 4. Comunidad La Esperanza
 5. Comunidad Tumichucua
 6. Comunidad Villa Cotoca
 7. Comunidad Santa María
 8. Institución Fabriles
 9. Institución Red de Salud 07
 10. Institución Coteri
 11. Empresa Manutata
 12. Barrio Rincón Pandino
 13. Comunidad Antofagasta
 14. Barrió 18 de Abril

In 2023 namen in totaal 822 mannen en vrouwen deel aan de lesprogramma’s. Van hen volgden 360 personen het basisonderwijs en 462 namen deel aan een technische opleiding.

Dit hebben wij in 2024 nodig:

 1. € 6.257 voor CETHA Riberalta en omgeving en
 2. € 5.917 voor CETHA Guayaramerín

Uw bijdrage voor dit onderwijs wordt enorm op prijs gesteld. Met de button hieronder kunt u een donatie doen. Vermeldt u daarbij alstublieft dat uw gift bedoeld is voor CETHA.

Alvast hartelijk dank voor uw steun aan dit belangrijke onderdeel van onze educatieve hulpprogramma’s!


Delen:

27 februari 2024

Enquête voor Donateurs 2024

Maak gebruik van de Enquête voor Donateurs 2024 In het afgelopen jaar verloor u als onze donateurs het gemak van…
26 februari 2024

AMA komt van liefhebben

Van het werkveld Ongeveer anderhalf jaar woon ik nu in Riberalta, in het Boliviaanse Amazonegebied. Ik ben echt gaan houden…
23 februari 2024

Centro Nuevos Horizontes

Zorg voor gehandicapte kinderen U kent dit vrolijke centrum goed, we hebben er al vaak over geschreven en gepubliceerd. Directrice…

Geplaatst op 21 december 2023