Medische zorg voor de allerarmsten

Als je in Bolivia geen vaste baan hebt of werkloos bent, kun je geen zorgverzekering afsluiten. U begrijpt dat in een arm gezin de wanhoop groot is als iemand ziek wordt of een ongeluk krijgt, want wie betaalt er dan de dokter, medicijnen of een onderzoek? Zonder ons gezondheidscentrum zijn deze mensen volledig aan hun lot overgelaten. 

Onze zorg is op de armste kinderen en hun families uit Riberalta en de wijde omgeving gericht. De rij wachtenden voor de spreekkamer van dokter Oscar wordt iedere dag langer. Zolang wij het centrum steunen wordt geen hulpbehoevende weggestuurd.

Dokter Oscar: “We zien veel chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis en obesitas. Luchtwegontstekingen, darm- en leverparasieten, huidaandoeningen en diarree zijn de trieste gevolgen van verminderde weerstand door ondervoeding. De kindersterfte is nog steeds hoog en de gemiddelde levensverwachting laag. 

Daarom geef ik bij ieder medisch consult uitleg over het belang van goede voeding, veilig drinkwater en lichaamsbeweging. Vooral ook als er kinderen bij zijn, zodat die dat van jongs af aan meekrijgen. De armoede is in de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Willen we dit medisch centrum behouden en zelfs uitbreiden om aan de toenemende vraag om hulp te kunnen voldoen, dan hebben we uw hulp hard nodig. Alvast heel veel dank voor uw steun!”

Een consult bij dokter Oscar kost 25 Bolivianos, dat is omgerekend maar 3 euro. Toch kunnen de meeste arme families zelfs dat niet missen. Betalen voor medicijnen of een onderzoek is onmogelijk voor hen.

Helpt u mee?

In 2022 hebben we € 55.705 nodig om het centrum te voorzien van medicijnen, verbandmiddelen en instrumenten en daarvan betalen we ook het salaris van de medewerkers: onze arts, een medewerkster in de apotheek en een verpleegkundige. Zij voldoen aan de eisen die de Boliviaanse overheid stelt aan instellingen voor medische zorg. Twee studentes die van ons een studiebeurs ontvangen ondersteunen het team op vrijwillige basis.

Wilt u de arme patiënten van dokter Oscar helpen? Dat is geweldig, want elke gift is zeer welkom! Hartelijk dank voor uw betrokkenheid en steun!

Let op: na het doen van uw gift, ontvangt u van ons een dankbericht ter bevestiging


Geplaatst op 1 juni 2022