Onafhankelijkheidsdag in Bolivia

Bolivia kent vele feestdagen. Ieder jaar op 6 augustus wordt de onafhankelijkheid gevierd. Het is een nationale feestdag en iedereen doet mee met optochten, vlaggen en verkleedpartijen.

Kijk eens: Centro Nuevos Horizontes, het centrum voor gehandicapte kinderen, viert ook feest. De kinderen doen mee aan de optocht. Wat zijn ze opgetogen! En de ouders van de kinderen zijn zo trots.

Wat een verschil met vroeger. Voor we startten met dit centrum rustte er nog een taboe op het hebben van een gehandicapt kind. Kinderen die werden geboren met een verstandelijke of lichamelijke beperking werden verborgen gehouden. Zo kregen ze niet de zorg en aandacht die zij zo hard nodig hadden.

Dankzij het vrolijke centrum is het taboe weggenomen en lopen de vaders en moeders nu trots met hun kinderen mee in de jaarlijkse optocht.

Wat wordt er op 6 augustus gevierd?

De oorsprong ligt in 1825. Bolivia hoorde bij Opper-Peru, maar op een landelijk parlementair congres in dat jaar werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. De nieuwe staat werd vernoemd naar Simón Bolívar. Dit kun je op Wikipedia over hem lezen:

“Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios, of kortweg Simón Bolívar (Caracas, 24 juli 1783 – Santa Marta, 17 december 1830) was een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder. Hij stond aan de wieg van de vorming van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar hem genoemd. Tegenwoordig staat hij in Latijns-Amerika nog steeds bekend als El Libertador, ofwel De Bevrijder.”

 


Delen:

26 april 2024

JIJ BENT NODIG!

Ja, jij bent nodig voor de bescherming van indianengemeenschappen.   We willen allemaal dat het Amazonegebied met de prachtige natuur…
18 april 2024

Caritas Pando: “Dank voor noodhulp!”

VERSLAG OVER STEUN AAN DE GETROFFEN GEZINNEN IN DE GEMEENTE COBIJA MET GENEESMIDDELENPAKKETTEN   Aan: Bisschop Eugenio Coter BISSCHOP VAN…
29 maart 2024

Actie ‘Bouw een boot!’

FOTOGALERIJ Samen zorgen we ervoor dat er snel een nieuwe hospitaalboot kan worden gebouwd. Deze vrienden bouwen in elk geval…

Geplaatst op 8 augustus 2023