VERSLAG OVER STEUN AAN DE GETROFFEN GEZINNEN IN DE

GEMEENTE COBIJA MET GENEESMIDDELENPAKKETTEN

 

Aan: Bisschop Eugenio Coter

BISSCHOP VAN HET APOSTOLISCH VICARIAAT PANDO 

en Marco Aresi

PROJECTCOÖRDINATOR STICHTING AMAZONE KINDEREN

Van: Ing. Leonardo Gutiérrez Limachi

UITVOEREND SECRETARIS PS. CARITAS DE PANDO

 

Cobija, 10 april 2024

ACHTERGROND

 Op 26 februari heeft de autonome regering van het departement Pando code rood afgegeven en op dezelfde datum de noodtoestand afgekondigd vanwege de buitensporige stijging van de rivier de Acre. Op 28 februari werd een ramp afgekondigd als gevolg van de overstromingen die werden veroorzaakt door het overlopen van de rivier de Acre, waardoor meer dan 16 wijken en 3 gemeenschappen aan de oevers van de rivier de Acre werden getroffen. Tot nu toe zijn in totaal 3.604 mensen getroffen, ongeveer 920 gezinnen hebben hun huizen moeten verlaten en zijn ten minste een deel van hun middelen van bestaan kwijtgeraakt.

Het gemeentebestuur en autoriteiten op departementaal en nationaal niveau activeerden de noodsystemen en openden opvanghuizen voor 252 gezinnen, min of meer 856 mensen. De andere getroffen families, zoals de uitvoerend secretaris van Caritas Pando zelf, verlieten hun huizen om naar familie of vrienden te gaan die onderdak boden.  Er werden acht opvangcentra opgezet waar de gezinnen nu nog steeds verblijven. Sommigen konden al naar huis om op te ruimen, maar de meesten konden nog niet terugkeren. Gelukkig hebben slechts 2 scholen schade opgelopen en konden de normale activiteiten in andere scholen in de buurt worden hervat, met gepaste aandacht voor de kinderen die hun schoolspullen zijn kwijtgeraakt.

Deze ongewone stijging van de Acre-rivier heeft niet alleen een groot aantal huizen getroffen, maar brengt ook de gezondheid, veiligheid en leefomstandigheden van de bevolking ernstig in gevaar. Zoals altijd zijn het de meest kwetsbaren – kinderen, mensen met een handicap en ouderen – die het zwaarst getroffen worden. Zij hebben vee en gewassen verloren. Karren, wegen en bruggen zijn beschadigd. De bestaansmiddelen van families die hun huizen aan de oever van de rivier hadden staan zijn volledig weggeslagen.

De plaats Cobija is de hoofdstad van het departement Pando. Hier woont 69% van de bevolking van het departement Pando, met meer dan 80 duizend inwoners. De rivier de Acre vormt hier de grens met Brazilië, met de Braziliaanse plaatsen Brasileia en Epitasolandia aan de overzijde van de rivier.

De overstroming van de Acre-rivier als gevolg van het El Niño fenomeen en klimaatverandering was de grootste overstroming in de afgelopen 100 jaar. De grootste eerder geregistreerde overstroming was in 2015 met een 15 meter verhoging van de Acre-rivier. Op dit moment heeft het gemeentebestuur van Cobija een waterpeil van +17 meter geregistreerd.

KWANTIFICERING EN BESCHRIJVING VAN DE OVERSTROMINGEN IN COBIJA

VAN 21 TOT 29 FEBRUARI

Door de overstroming zijn deze delen van Cobija getroffen:

 1. Junín
 2. Mapajo
 3. Villa Montes
 4. Puerto Alto
 5. Cataratas
 6. Frontera
 7. Petrolero
 8. Evo Morales
 9. Bahía
 10. La Cruz
 11. 1ro. de Mayo
 12. San Felipe
 13. Santa Cecilia
 14. Internacional
 15. 27 de Mayo
 16. Brisas del Acre

Verder ook deze landelijke gemeenschappen:

 1. Bajo Virtudes
 2. Belmonte
 3. Bajo Acre

915 getroffen gezinnen in wijken en plattelandsgemeenschappen
3.604 getroffen mensen in wijken en plattelandsgemeenschappen
30 getroffen gezinnen in het junglegebied

243 gezinnen verblijven in opvangcentra, dat zijn 860 personen in totaal

Er zijn 8 opvanglocaties ingericht op overdekte dorpspleinen in:

 1. Las Petas: 39 gezinnen en 156 personen
 2. 27 de Mayo: 29 gezinnen en 90 personen
 3. Marieta Suarez 39: gezinnen en 147 personen
 4. Antonio Vaca Diez: 33 gezinnen en 138 personen
 5. Las Nishikawa: 56 gezinnen en 147 mensen
 6. Perla del Acre: 8 gezinnen en 32 personen
 7. 1ro. de Mayo: 22 gezinnen en 75 mensen
 8. CIPOAP: 17 gezinnen en 75 mensen

De bovenstaande gegevens werden op 29 februari verzameld door het Boliviaanse Rode Kruis.

Ana Lucia Reis Melena, burgemeester van Cobija, verklaarde de overstroming tot ramp, waardoor de regering van het departement Pando betrokken werd bij de ondersteuning van de families die getroffen waren door de overstroming en de nasleep ervan.

Dankzij de steun van Stichting Amazone Kinderen ontvingen we 250 medicijnsets met instructies. Deze werden afgeleverd bij de meest kwetsbare gezinnen op de diverse opvangplekken.

LEVERING AAN DE OPVANGLOCATIES EN GETROFFEN GEZINNEN DIE BIJ HUN FAMILIE EN VRIENDEN VERBLIJVEN

In gezelschap van pater Juan Elías Ciripi, directeur van Caritas Pando, werd de levering gedaan aan gezinnen die slachtoffer waren en hun toevlucht zochten bij familie en vrienden, maar ook in 5 opvanglocaties die waren opgezet door het gemeentebestuur van Cobija.

De gezinnen waren naar de opvanglocaties gebracht in:

 1. CIPOAP
 2. Vaca Diez
 3. Ernesto Mishicao
 4. 27 de Mayo
 5. 1ro. de Mayo

De rest van de medicijnen werd gegeven aan de getroffen families die bij hun familie en vrienden waren.

Ing. Leonardo Gutiérrez Limachi

UITVOEREND SECRETARIS PS. CARITAS DE PANDO

Zie hier meer foto’s: Foto’s overstromingen Cobija

Zie ook klimaatproblemen volgens het Boliviaanse Rode Kruis: Overstromingen in Pando, Bolivia.


Delen:

26 april 2024

JIJ BENT NODIG!

Ja, jij bent nodig voor de bescherming van indianengemeenschappen.   We willen allemaal dat het Amazonegebied met de prachtige natuur…
29 maart 2024

Actie ‘Bouw een boot!’

FOTOGALERIJ Samen zorgen we ervoor dat er snel een nieuwe hospitaalboot kan worden gebouwd. Deze vrienden bouwen in elk geval…
27 maart 2024

HOSPITAALBOOT 2024!

Een bijzonder bouwproject is van start gegaan en u speelt daarin een belangrijke rol. Het gaat om onze hospitaalboot “Esperanza”…

Geplaatst op 18 april 2024