Waar komen paranoten vandaan?

en hoe zorgen zij voor bestaanszekerheid?

Paranoten staan ook wel bekend als Brazielnoten of Amazonenoten. De noten groeien in een vrucht van de Bertholletia excelsa-boom die alleen voorkomt in het Amazonegebied.

De boom wordt tot wel 50 meter hoog, en is daarmee een van de hoogste bomen in het regenwoud. Het duurt 10 tot 25 jaar voordat ze vruchten dragen. Voor de bevruchting is de boom afhankelijk van een bijzondere orchidee. Deze orchidee scheidt namelijk een geur af die darren (mannetjesbijen) aantrekkelijk maakt voor de voortplanting. Deze bijen zorgen op hun beurt voor de bestuiving van de paranotenboom.

Paranoten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze bevatten onder meer calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, vitamine C en vitamine E. Het komt niet vaak voor dat er zoveel belangrijke vitaminen en mineralen in één voedselsoort zitten. Dit maakt de paranoot uniek en zeer aantrekkelijk op de wereldmarkt.

De vrucht waar de paranoten in groeien is keihard en weegt ongeveer 2 kg. Als ze rijp zijn, vallen de vruchten uit de boom. Dat is in de regentijd. Duizenden families trekken dan met kleine bootjes het oerwoud in om de vruchten te rapen. Het is zware arbeid, vooral voor kinderen die meehelpen. De families verblijven dan in provisorische tenten die nauwelijks bescherming bieden tegen de onophoudelijke regen. Als de harde vruchten met machetes worden opengehakt komen er 10 tot 25 paranoten uit.

Is de oogst goed, dan verdienen de rapers geld en is er in de krakerijen in Riberalta voorlopig weer volop werk. Dan kunnen de noten weer naar alle delen van de wereld getransporteerd.

Ook al is het eentonig en geestdodend werk, arme families bemachtigen graag een plekje aan de tafels om lange uren per dag noten te kraken voor een beetje inkomen. Wie ziek wordt of een ongeluk krijgt verliest zijn begeerde plek in de krakerij. Dat overkwam don Alejandro. Hier vertelt zuster Maria Violeta wat er met hem gebeurde en welke gevolgen dat had voor zijn gezin.

 


Delen:

01 juni 2023

Het regenwoud beschermen

Stichting Amazone Kinderen ondersteunt kinderen en jongeren in het Boliviaanse Amazonegebied. Deze Amazonekinderen zijn de sleutel zijn tot de bescherming…
10 mei 2023

Een nieuwe website!

Via de post en via e-mail sturen we berichten naar onze donateurs en anderen die interesse hebben in hulp aan…
10 mei 2023

Van het werkveld

Voordat ik naar het Amazonegebied kwam, had ik al 20 jaar in andere delen van Bolivia gewerkt. Ik dacht dat…

Geplaatst op 10 mei 2023