Waar komen paranoten vandaan?

en hoe zorgen zij voor bestaanszekerheid?

Paranoten staan ook wel bekend als Brazielnoten of Amazonenoten. De noten groeien in een vrucht van de Bertholletia excelsa-boom die alleen voorkomt in het Amazonegebied.

De boom wordt tot wel 50 meter hoog, en is daarmee een van de hoogste bomen in het regenwoud. Het duurt 10 tot 25 jaar voordat ze vruchten dragen. Voor de bevruchting is de boom afhankelijk van een bijzondere orchidee. Deze orchidee scheidt namelijk een geur af die darren (mannetjesbijen) aantrekkelijk maakt voor de voortplanting. Deze bijen zorgen op hun beurt voor de bestuiving van de paranotenboom.

Paranoten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Ze bevatten onder meer calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, vitamine C en vitamine E. Het komt niet vaak voor dat er zoveel belangrijke vitaminen en mineralen in één voedselsoort zitten. Dit maakt de paranoot uniek en zeer aantrekkelijk op de wereldmarkt.

De vrucht waar de paranoten in groeien is keihard en weegt ongeveer 2 kg. Als ze rijp zijn, vallen de vruchten uit de boom. Dat is in de regentijd. Duizenden families trekken dan met kleine bootjes het oerwoud in om de vruchten te rapen. Het is zware arbeid, vooral voor kinderen die meehelpen. De families verblijven dan in provisorische tenten die nauwelijks bescherming bieden tegen de onophoudelijke regen. Als de harde vruchten met machetes worden opengehakt komen er 10 tot 25 paranoten uit.

Is de oogst goed, dan verdienen de rapers geld en is er in de krakerijen in Riberalta voorlopig weer volop werk. Dan kunnen de noten weer naar alle delen van de wereld getransporteerd.

Ook al is het eentonig en geestdodend werk, arme families bemachtigen graag een plekje aan de tafels om lange uren per dag noten te kraken voor een beetje inkomen. Wie ziek wordt of een ongeluk krijgt verliest zijn begeerde plek in de krakerij. Dat overkwam don Alejandro. Hier vertelt zuster Maria Violeta wat er met hem gebeurde en welke gevolgen dat had voor zijn gezin.

 


Delen:

18 april 2024

Caritas Pando: “Dank voor noodhulp!”

VERSLAG OVER STEUN AAN DE GETROFFEN GEZINNEN IN DE GEMEENTE COBIJA MET GENEESMIDDELENPAKKETTEN   Aan: Bisschop Eugenio Coter BISSCHOP VAN…
02 april 2024

Overstromingen Cobija

Stichting Amazone Kinderen schiet te hulp! Afgelopen februari overstroomde de rivier de Acre een groot deel van de oerwoudstad Cobija,…
29 maart 2024

Actie ‘Bouw een boot!’

FOTOGALERIJ Samen zorgen we ervoor dat er snel een nieuwe hospitaalboot kan worden gebouwd. Deze vrienden bouwen in elk geval…

Geplaatst op 10 mei 2023